CDN nedir?
CDN içerik dağıtım ağı, internet içeriğinin hızlı bir şekilde sunulması için birlikte çalışan coğrafi olarak dağıtılmış bir sunucu grubunu belirtir. HTML sayfaları, javascript dosyaları, stil sayfaları, resimler ve videolar da dahil olmak üzere internet içeriğinin yüklenmesi için gereken varlıkların hızlı aktarılmasını sağlar.
CDN nasıl çalışır?
Ziyaretçiler ile web sitenizin sunucusu arasındaki mesafeyi en aza indirgemek için web içeriğinin ön belleğe alınmış bir versiyonunu birden fazla coğrafi yere (PoP= varlık noktası) depolar. Her PoP, yakın çevresindeki ziyaretçilere içerik sunumundan sorumlu birkaç önbelleğe alma sunucusu içerir.
Kısaca, bir kerede pek çok yerde içeriğinizi koyar ve kullanıcılarınız için üstün bir kapsama alanı sağlar. Örneğin, Tüekiye’deki bir kişi ABD merkezli web sitenize eriştiğinde, Bağlantı Türkiye’de bulunan, eğer yoksa en yakın PoP’a yönlendirilir. Böylece bağlantı verileri indirmek için Amerika’ya bağlanmak zorunda kalmaz.
Faydaları nelerdir?
Bir CDN kullanmanın faydaları bir İnternet içeriğinin boyutuna ve gereksinimlerine bağlı olarak değişse de, çoğu kullanıcı için birincil yararlar 4 farklı faydaya ayrılabilir:
- Web sitesi yükleme sürelerinin iyileştirilmesi – Yakındaki bir CDN sunucusu kullanarak içeriğin daha hızlı yüklenmesi sağlanır. Ziyaretçilerin yavaş yüklenen bir siteden çıkma eğiliminde oldukları için, CDN, hemen çıkma oranlarını düşürebilir ve kullanıcıların sitede geçirdikleri süreyi artırabilir. Diğer bir deyişle, daha hızlı bir web sitesi, daha çok ziyaretçinin kalacağı ve daha uzun süre sadık kalacağı anlamına gelir.
- Bant genişliği maliyetlerini düşürme – Web sitesi barındırma için bant genişliği tüketim maliyetleri, web siteleri için birincil bir masrafdır. Önbellekleme ve diğer iyileştirmeler sayesinde, CDN’ler bir orijin sunucusunun sağlaması gereken veri miktarını azaltabilir, böylece web sitesi sahipleri için barındırma maliyetlerini düşürür.
- Artan içerik kullanılabilirliği ve artıklık – Trafiğin veya donanımın büyük oranda arızalanması normal web sitesi işlevini kesintiye uğratabilir. Dağıtılmış doğası sayesinde bir CDN daha fazla trafiği işleyebilir ve donanım arızasına birçok orijinal sunucudan daha iyi dayanabilir.
- Web sitesi güvenliğini geliştirme – DDoS azaltımı, güvenlik sertifikalarındaki iyileştirmeleri ve diğer iyileştirmeleri sağlayarak güvenliği artırabilir.
Bir CDN, web sitesi yükleme sürelerini nasıl geliştirir?
- Küresel olarak dağılmış olması, kullanıcılar ve web sitesi kaynakları arasındaki mesafeyi azaltmak anlamına gelir. Bir web sitesinin orijin sunucusu nerede olursa olsun , sunucuya bağlanmak yerine kullanıcıların coğrafi olarak daha yakın bir veri merkezine bağlanmalarını sağlar . Daha az seyahat süresi daha hızlı hizmet anlamına gelir.
- Etkin yük dengeleme ve katı hal sabit sürücüler gibi donanım ve yazılım optimizasyonları, verilerin kullanıcıya daha hızlı ulaşmasına yardımcı olabilir.
- CDN’ler, küçültme ve dosya sıkıştırma gibi taktikler kullanarak dosya boyutlarını küçültmek suretiyle aktarılan verilerin miktarını azaltabilir. Daha küçük dosya boyutları daha hızlı yükleme süreleri anlamına gelir.
Bir önceki WordPress 404 Sayfaları Anasayfaya Yönlendirme başlıklı konumuzda 404 sayfalarınızı nasıl ana sayfaya yönlendireceğinizi anlatmıştık.
Yayın tarihi: 21.01.2018
Cevapla
Sormak istedikleriniz için yorum yapınKatkıda bulunmaktan çekinmeyin!